Mavi-Yeşil Forum
Mavi Yeşil Forum'a hoşgeldiniz.Forumdan daha kaliteli hizmet alabilmek için lütfen kayıt olunuz.Eğer üye iseniz lütfen foruma giriş yapınız.



Foruma Giriş


Kayıt Ol





Join the forum, it's quick and easy

Mavi-Yeşil Forum
Mavi Yeşil Forum'a hoşgeldiniz.Forumdan daha kaliteli hizmet alabilmek için lütfen kayıt olunuz.Eğer üye iseniz lütfen foruma giriş yapınız.



Foruma Giriş


Kayıt Ol



Mavi-Yeşil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DGS Hakkında

Aşağa gitmek

DGS Hakkında Empty DGS Hakkında

Mesaj tarafından Neuch Salı 22 Mart 2011, 16:05

DGS Nedir?

ÖSYM tarafından yapılan ve Yurtiçinde 4 yıllık bir lisans programına devam etmek isteyen meslek yüksekokulları mezunlarının girmek zorunda olduğu yılda bir kez yapılan bir sınavdır.

Kimler DGS ye Girebilir?

DGS ye bir yüksekokul programını o yıl bitirecek öğrenciler (Son sınıfta veya beklemeli olup o yıl içinde okulu bitirme olasılığı kuvvetli olanlar) ve son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilirler. Demek ki dikey geçiş sınavına başvurabilmek için stajın tamamlanmış olması şart değildir. Ancak DGS yi kazanan adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi için doğal olarak stajını da tamamlanmış olması gerekmektedir. DGS ye ayrıca bir meslek yüksekokulundan son beş yıl içinde mezun olanlar da katılabilir. Bu sınava en çok 3 kez girilebilir. Not ortalaması sınırlaması yoktur. Katılım şartları ÖSYM'nin ilgili yıla ait DGS Kılavuzu'nda yayınlanır.

2008 DGS Ne Zaman Yapılacaktır Başvurular Ne Zamandır?

2008 yılı DGS, 2008 Temmuz ayı içerisinde yapılacaktır. Başvurular, Nisan ayı içerisinde ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri, Meslek Yüksekokulu Müdürlükleri ve AÖF Büroları na yapılabilecektir.

Sınavın Kapsamı Nedir? Ne Tip Sorular Sorulmaktadır?

DGS; mesleki bilgiyi ölçmemektedir. Sınavda tüm meslek yüksekokulları mezunlarına ortak olarak uygulanan, sayısal ve sözel bölümden oluşan ÖSS benzeri bir yetenek testi uygulanmaktadır. Bu sınavda adayların muhakeme(akıl yürütme) becerileri ölçülmektedir. Sınav süresi 3 saat dir.

Değerlendirme ve Yerleştirme Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin sınav başarı notları DGS puanları ve yüksekokul mezuniyet notlarının belirli bir oranının alınması ile hesaplanmaktadır. DGS puanını, adayların bu sınavda aldıkları sözel ve sayısal standart puanların yanı sıra, meslek yüksekokulu öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamaları ve yüksekokul programına yerleştirildikleri ÖSS puanları da etkilemektedir. Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılır. Boş kalan kontenjan olduğu takdirde ek yerleştirme yapılmaz. DGS sonuçları sadece ilgili öğretim yılı için geçerlidir.

Geçiş Yapan Öğrenciler için Nasıl Bir Uygulama Yapılmaktadır?

Dikey Geçiş yapan öğrenciye genellikle 1 yıl; lisans programına hazırlık sınıfı uygulanır ve lisans programında ilk 2 yıl için eksik görülen dersler bu hazırlık(İntibak) yılında aldırılır. Öğrenciler bu hazırlık programını 1 yılda başarıyla tamamlamak zorundadırlar. 1 yıl içinde aldıkları bu derslerden başarısız olan öğrencilerin lisans programı ile ilişkisi kesilir. Başarılı olan öğrenciler ise 3. sınıftan devam ederler.

Açık Öğretim Fakültesinde herhangi bir lisans programına (4 yıllık) devam etmek isteyen öğrencilerin DGS ye girmelerine gerek yoktur.
Neuch
Neuch
VIP
VIP

Erkek Mesaj Sayısı : 149
Yaş : 42
Nerden : Kırşehir
İş/Hobiler : Spor,Uydu Kodları
Kayıt tarihi : 18/04/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz